Nye og skånsomme behandlinger af knuder og cyster i skjoldbruskkirtlen

Flere steder i Danmark tilbydes nu en alternativ behandling af godartede knuder og cyster i skjoldbruskkirtlen. De nye behandlinger foregår i lokalbedøvelse og giver hurtigere hjemsendelse af patienten. Samtidig er der ingen risiko for lavt stofskifte efter behandlingen.
GODARTEDE KNUDER
Varmebehandling
Siden begyndelsen af dette årti er der blevet introduceret en ny behandlingsmulighed, nemlig varmebehandling af godartede knuder. Behandlingen kaldes også radiofrekvens ablation (RFA). Det er en velafprøvet teknologi, som længe har været anvendt til behandling af andre sygdomme, herunder knuder i leveren. Varmebehandling af knuder i skjoldbruskkirtlen vandt frem i Asien over en årrække, inden det igennem de seneste ti år er blevet indført i Vesten. Behandlingen blev bragt til Danmark i 2019 af to kolleger på Rigshospitalet, og med deres anseelige hjælp er den siden blevet tilgængelig på Aarhus Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital.
Lokalbedøvelse
Varmebehandlingen foregår i lokalbedøvelse – i modsætning til operation. Ved hjælp af ultralydsscanning kan lægen lægge en nøjagtig lokalbedøvelse og lave en præcis placering af nålen i knuden. Herefter strømmer der energi (varme) ud af nålespidsen, og nålen flyttes forsigtigt rundt, så hele knuden bliver behandlet. Selve behandlingen kræver, at patienten kan medvirke til behandlingen i lokalbedøvelse, og det kan være vanskeligt for enkelte patienter. Samtidig oplever de fleste patienter en grad af ubehag i forbindelse med, at der afgives varme til knuden, men det tolereres uproblematisk hos de fleste.
Hjem samme dag
Hele behandlingen varer cirka 45 minutter, og patienten kan udskrives kort efter og nøjes med en enkelt dags sygemelding. Patienten undgår således – i modsætning til ved operation – et døgns indlæggelse, 14 dages sygemelding samt risiko for større blødning og skade på stemmebåndsnerven. Slutteligt undgår man et ar på halsen.
Effekt
Effekten af behandlingen indtræffer ikke øjeblikkeligt. Knuden skrumper i det følgende år med omkring 80 procent (ifølge vores foreløbige nationale data), og den forsvinder altså ikke helt. Udover at det kræver lidt tålmodighed, består ulemperne i, at man ikke får en definitiv vævsanalyse af knuden. Derfor vil man ofte gerne have to finnåls-biopsier inden behandlingen for at være sikker på, at man ikke overser en ondartet knude. Oplever man vækst i knuden trods behandling eller utilstrækkelig skrumpning, kan varmebehandlingen gentages. Alternativt kan der foretages en operation, men det er sjældent nødvendigt.
Behandlingen er bedst egnet til enkelte knuder, som ikke er større end fire-fem cm. Har man således en meget stor knude eller en struma med adskillelige knuder, anbefales en operation.
CYSTER I SKJOLDBRUSKKIRTLEN
Ved symptomgivende og tilbagevendende cyster i skjoldbruskkirtlen er der ligeledes kommet et alternativ til operation. Denne behandling foregår – ligesom varmebehandlingen – i vågen tilstand og med lokal bedøvelse. Patienten bliver ultralydscannet under behandlingen, og der bliver lagt lokalbedøvelse i huden og omkring skjoldbruskkirtelkapslen. Herefter indføres en kanyle eller et kateter ind i cysten. Først tømmes cysten, og herefter indsprøjtes der ethanol i cysten i høj koncentration. Ethanolen ødelægger de inderste cellelag på cystens inderside. På den måde stopper produktionen af væske i cellerne, og en gendannelse af cysten forhindres. Ethanolen udhentes inden kanylen eller kateteret fjernes.
Ligesom ved varmebehandling undgår patienterne således en operation med efterfølgende indlæggelse, sygemelding og komplikationer. I en længere årrække har laser-behandling af cyster været en mulighed i Odense. Behandling med laser har også gode resultater og reducerer risiko for operation og symptomer fra cysten. Men denne behandling med alkohol kræver ikke en laser og er således lidt mere simpel.
STOFSKIFTET BEVARES
Ved begge behandlinger bevares stofskiftet, hvilket er en stor fordel i forhold til operation, hvor der er risiko for varigt lavt stofskifte. Der kan dog ses en kortvarig stigning i stofskiftet umiddelbart efter varmebehandlingen. Både samfundsøkonomisk og i forhold til de patientrelaterede udgifter er der en væsentlig besparelse ved at bruge de nye, skånsomme behandlinger.
Nationale behandlingsvejledninger |
De foreløbige erfaringer med behandlingerne er særdeles gode, og derfor indføres de nu i de nationale behandlingsvejledninger. Samtidig er der etableret et samarbejde på tværs af specialer i hele Danmark med henblik på fremtidige forskningsprojekter om disse skånsomme behandlingsmuligheder. |
Forfatteren

Af læge Niels Krintel Petersen, Aarhus
Universitetshospital, Øre-, næse- og hovedhalskirurgisk afdeling.